Külastajaid:

counter

neljapäev, 23. aprill 2009

Esimene suvepäev tuli siiski ilusa ilmaga

Tervitused taas saare pealt! Ehkki sellel teemal on ajakirjanduses ikka kirjutatud ka, selgitaksin ikkagi veelkord üle, miks esimene suvepäev on siin just aprillis (täpsemalt esimesel neljapäeval pärast 18.aprilli) ja mitte juunis.

Islandil kui polaaraladele suhteliselt lähedal paikneval territooriumil saab peaaegu et öelda, et ongi kaks aastaaega - suvi ja talv. Ka päikese (muidugi et näiv) liikumine taevavõlvil toetab vägagi seda. Novembris-detsembris on päevavalgust ehk paaril tunnil päevas, praegu aga hakkab kella 3 paiku valgemaks minema ja kell 6 on päike ikka väga kõrgel juba. Oma kulminatsiooni jõuab see protsess juuni teisel poolel, kui pimedat sisuliselt polegi. Reykjaviki päikesetõusu aeg on ca 03:25 ja loojang ca 23:55, aga meil siin põhja pool võib julgesti tunnijagu pikema päevaga arvestada. Ja seda valge aja saabumist islandlased juba ammusest ajast tähistavadki.

Ilmaennustusi alati sajaprotsendiliselt uskuda muidugi ei maksa. Eile (kolmapäeval) pidi olema soe ja päikesepaisteline ja siis tänaseks ära keerama. Vastavalt sellele astusin ka koduuksest välja kampsuniväel, nagunii viiakse Bakkafjördurisse ja tuuakse koju tagasi otse treppi. Aga selleks ajaks, kui koju jõudsin, oli selline vihmasadu ja lõikav tuul, et poleks heameelega tahtnud isegi autost välja ronida. Täna on see-eest tõsiselt ilus ilm, üldiselt võib öelda, et linn on täiesti lumevaba ja fjordide nõlvad muutuvad järjest vähem valgemaks ja järjest rohkem rohelisemaks. See pilt minu elamisest on täitsa värskelt tehtud - nagu näha, tassisin improviseeritud laua koridorist õue ja teinekord istun siis hoopis seal. Küll mitte keskpäeva paiku, kui päike otse silmnäos kinni.
Viimastel aegadel olen tegelenud kevadkontserdi kava kokkukirjutamisega ja mõelnud välja mingisugust raamreeglistikku, millest võiks järgmisel aastal kinni pidada. Kontsert ise tuleb kopsakas, mitmekülgne ja tore, õpilased astuvad üles nii üksi kui ansamblitena ning muusikavalikus leiab kõike, mis baroki ja roki vahele mahub. No mõne mõttelaadis pisikesi puudujääke ju on ka, aga mis ma nendest ikka räägin. Siiski kavatsen hakata otsustavalt võitlema igasuguste pillide/nootide kojuunustamiste ja õige tunniaja mahamagamiste vastu. Ja panna vanemaid oma lapse tegemistele rohkem kaasa elama (aktiivsemalt minuga suhtlema). Õpilaste arv on tegelikult täitsa paras, ütleme et viis kannataks veel välja. Sealt edasi peab omale tõenäoliselt paarilise otsima, sest mingid eetikariismed on mul siiski veel säilinud ja töökvaliteedi miinimumnõuded hakkavad hirmsal kombel uppi lendama, kui ennast suurema kopika nimel ogaraks töötad. Võimalikest südame-veresoonkonna haigustest parem ei räägigi. Ei, aitäh, olemasolevast palgast jätkub nii ise ära elada kui ka mõningate Eestisse mahajäänud kohustuste silumiseks.
Üks tark ja hea otsus sai ka seoses 3.mai kooride ühislaulmisega vastu võetud. Kogu vallas on praegu kiired ajad ja kõikidel kooridel ühine häda lauljate kokkusaamisega. Minu lauljad on veel suhteliselt kohusetundlikud olnud, ja loodki piisavalt selged - aga on koore, kus proovi vajub kohale 6-7 nägu ja tee siis sellise koosseisuga midagi... Ühesõnaga, pidasime nõu ja jätsime kogu ürituse ära. Õigemini lükkasime sügise suunas edasi. Aga kiriku pilt sellegipoolest siia loo kõrvale, sest ühtlasi ju tegu piirkonna parima kontserdisaaliga ja sealsamas muusikakooli kevadkontsert ka toimubki.
Eestisse suvevaheajale jõudmise täpset kuupäeva ei tea ikka veel. Enne 22.maid see ei juhtu ja pärast 29.maid vast ka mitte. Peamine kuluartikkel, lennupiletite hind mind niiväga isegi ei huvita, 20 000 kohalikku raha siia või sinna. Aga tahaksin mõningaid kingitusi kaasa osta, ja seetõttu pean vaatama, et teekonnale jääks ka võimalus Reykjavikis või Akureyris kolm-neli tundi ringi kolistada. Vaatasin muuhulgas otseühendust Pärnuga, aga sellesse pole mul siiski erilist usku - pagasit ei pidavat saama otse checkida, puudub garantii lennuplaani muutuste suhtes ja Rootsis tuleks ka ööbida. Nii et olge kannatlikud sealpool Eestis, tulemata ma ei jää kindlasti! Seniks rahulduge minu juttude lugemisega. Sjaùmst!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar