Külastajaid:

counter

pühapäev, 7. märts 2010

Matemaatika on parim vahend une pealeajamiseks. Või äraajamiseks

Noh, kõigepealt see rõõmustav uudis, et islandlane pole loll ja saab aru, et tahaks nagu oma asju ise otsustada. Vihjan sellele referendumile, mis käis brittide ja hollandlaste hoiuste kompenseerimise pihta. Keegi arvutas kuskil välja, et see oleks tähendanud iga Islandi elaniku kohta, lapsed ja vanurid kaasa arvatud, umbes nii suurt väljaminekut nagu minu poole aasta palk (ületundideta). Siinkohas tänud Tartsile, kes minu matemaatikat korrigeeris, ise uskusin üht ebaõigete andmetega allikat, aga võib-olla muidugi ei suutnud see allikas hoopiski uskuda jagamistehte 3 800 000 000/300 000 tulemust ja kraapis ühe nulli otsast... Mida iganes.
Ja siis oleks tõesti võinud juhtuda igasugu asju. Näiteks pooled muusikakoolid likvideeritud. Ülejäänutes tõstetud õppemaks mitmekordseks. Ei mingeid ületunde loomulikult - õpilaste piirarv ette ja ülejäänud ootavad. Ning kes teab, ehk oleks keegi kuskil hakanud ka sõna võtma, et miks igasugu eestlased, venelased, poolakad, ungarlased, ameeriklased ja brasiillased peavad Islandi lastele muusikat õpetama, kas islandlasi endid polegi?
Noh, muidugi selge, et palju sõltub kohalikust omavalitsusest ikka ka. Siin maanurgas pole olukord üldse laita, õpetajate vaev püütakse ikka korralikult kinni maksta. Ja hoida samas vanemate omaosalust taeva alla tõusvat. Selge muidugi, et päris tasuta midagi ei saa ja ka õpetajate tunnikoormusega tulevad mingid füüsilised piirid vastu.
Arvutasin just, et kui 1)muusikaõppurite üldarv ei kahane (mis ei paista kuigi tõenäoline); 2)Svalbardi kool pole loobunud soovist võimaldada oma lastele pilliõpet (nad pole seda kaks aastat saanud, sest ei mahu kuhugi ära); 3)vallavalitsus mõistab, et tegelikult peaks olema nii solfedžo kui koosmängu õppimise jaoks omad tunnid (muuseas leidsin kindlaid paberlikke tõendeid, et kunagi on siin ka olnud); 4)tegelikult peaks ka põhikooli õppekavas olema tonmennt, ja 5)lasteaiad on üldse avastamata teema, siis oleks minimaalne tunnikoormus nädalas 51. Mis tähendab, et üks õpetaja kindlasti ei jõua seda tööd ära teha. Isegi kahele tuleks ületunde.
Mis ma selle teadmisega peale hakkan, sõltub juba edasistest nüanssidest. Mida pean kõigepealt läbi arutama iseendaga, siis juhtkonnaga ja siis juba vallavalitsuses. Aga praegu poen põhku, saingi unemati välja kutsutud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar