Külastajaid:

counter

kolmapäev, 4. märts 2009

Kiire geograafiatund, vastuseks murelikele citimaanidele

Kena keskpäeva lõunasöögi (veerand praekana riisiga, apelsinimorss pluss puuviljad) ja järgmise õpilase (Kolbrun 6.klassist, pop-jazzkitarr) vahepeal!

Üks IT-mehest kodanik, kes välimuselt sarnaneb väga ühe tuntud Eesti ajakirjandustegelasega ja lisavihjena elab kohas, mida minu teinepool nimetadagi ei taha, on viimasel ajal kirjutanud minu blogisse paar kommentaari, milles tunneb muret sellel teemal, kas ma peale töötegemise millegagi veel tegelen.

Tegelikult olen ju ära olnud suht lühikest aega ega ole veel jõudnud sinnamaani, kus rutiin peale tuleb. Aga jah... võrrelgem seda kohta tõepoolest P[.....tsenseeritud]-ga. Mõlemas olemas kool, muusikakool, noortekeskus, politseiputka, päästeamet, elektrifirma, vanadekodu, lasteaed, kirik, pood, põhimõtteliselt midagi söögikoha taolist ka. Kui väga tahta, võib nii elada, et ei pistagi nina sealt välja. Mõned isegi elavad.

Kui aga tuleb tahtmine kuhugi minna, siis... kujutage nüüd omale ette, et kõigepealt tuleks sõita PJ-st Märjamaale. Siis sealt Haapsallu, edasi Hiiumaa kaudu Saaremaale, edasi läbi Virtsu ja Varbla Tõstamaale ja siis sealtkaudu üle Audru Pärnusse. Kui veab ilmaga, siis saaks teekonda lühendada ja Haapsalust otse Virtsu lõigata. Aga siiamaani pole isegi hea läbimisvõimega postiauto suutnud mulle paarisaja kilomeetri kauguselt mobla kõnekaarti tuua...

Busse käib lähima suurlinna (13 000 elanikku) Akureyri (tähtsuselt võrreldav Tartuga) suunas üks päevas, sõit kestab hea ilmaga 6 tundi ja maksab ca 7000 ISK. Lennuk umbes samas hinnas, aga iga ilmaga ei lenda. Nädalavahetustel ka mitte.

Põhimõtteliselt pole see 7000 (pluss tagasi teine 7000) islandi krooni kuigi suur raha. Võrreldav kahe-kolme õhtuga Citi õllekas. Lihtsalt hetkel tahan ära näha, kui palju mulle ikkagi konkreetselt palka kätte jääb. Brutonumbrit teadsin juba ammu enne äralendu, aga et minu isikukood pole ikka veel kohale jõudnud, siis tegime vallavalitsusega kokkuleppe, et küsin vajadusel pangast jupikaupa sularaha. Mis aga võib maksma minna elekter, telefon ja muu, pole veel päris selge.

Internetivõimalust koduseinte vahel seni veel pole, aga kuivõrd muusikakoolis olen täiesti iseenda peremees, olen asjad saanud ära ajada sealse kola abiga. Isiklik läppar ka ilusti kaasas, muidu peaks seda jubedat islandi klaviatuuri kasutama.

Kaks korda olen käinud õhtustamas kohalikus ainsas restoranis, tahtsin lihtsalt ära proovida kohaliku lamba ja kala. Korra nädalas võib lubada üldiselt. Lammas oli küll meeletult hea, stressivaba liha on hamba all kohe tunda. Nad ju lasevad karja kevadel mägedesse ja ajavad nad koju tagasi alles sügisel.

Muidu on kool kodust kümne minuti teekonna kaugusel ja ujulasse koolist omakorda neli sammu. Tõenäoliselt võtan nädalavahetusel siiski külmarohtu ja alustan basseinimõnude nautimisega alles siis, kui tatitõbi ja köha kadunud.

Kooriga otsustasin enda jaoks nii, et oleks väga ebaeetiline sellele tublile ja intelligentsele poolakale, kes praegu teeb, öelda: siin ma nüüd olen, tõmba uttu. Pakun talle välja, et assisteerin teda lihavõttemissal, teen kevadkontserdil paar laulu ja sügisest siis (võib-olla) võtan üle.
Lõpuks olgu veel ühes varajasemas sissekandes olnud viga ära parandatud. Keelevaist vedas alt, raisk. Vaatasin, et "fim...", järelikult "viis", järelikult reede, aga islandlaste kalendris algab nädal pühapäevast ja fimmtudagur ehk viies päev on siis meie keeles neljapäev. Nii et viint ja muud limonaadist kangemat saab E-N ühe tunni ja R kahe tunni jooksul ning LP üldse mitte. Kui juba sellele teemale läks, siis ärge kunagi tehke seda viga, et ütlete bensukates ja supermarketites müüdava laga kohta "bjór". Viimane sõna hoidke eranditult õige õlle jaoks, poes on "lettöl".
Nii me siis elame. Kohe tuleb tänase päeva viimane õpilane kitarritundi ja siis juba paistab, mis edasi saab. Tõenäoliselt loen paar aastatööd läbi, lubasin Sütevakas, et täidan kõik võetud kohustused ilusti lõpuni. Juhendamise mõttes kilometraaž erilist tähtsust ei oma. Sjaùmst!
Piltidel ülalt alla: muusikakool/kultuurimaja, üks paljudest linnavaadetest ja viinapoe uks kogu oma halastamatus tões.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar