Külastajaid:

counter

teisipäev, 24. november 2009

Eesmärk pühitseb abinõu...

Loodetavasti ei loe minu järgnevat juttu ükski tõsimeelne plokkflöödivirtuoos (kui nimesid nimetada, siis eestlastest näiteks Reet Sukk või Taavi-Mats Utt) - sest vastasel juhul kipuks ta minu poolt kordasaadetud hirmsa roima eest kiiremas korras minu mune maha võtma.
Aga kogemus kui selline kulub ehk isegi kellelegi teisele ära.
Enne kontserti on alati üks rist ja viletsus nende va plokkflöödiansamblitega. Tahaks nagu ilusat mitmehäälsust ka pakkuda, mõnel juhul on sellest saadav kunstiline elamus oluliselt suurem kui viie erineva firma toodangust saadavast "unisoonist". OK. Bassi pole Þórshöfnis üldse ja nii suuri lapsi ka mitte, kelle näpud tenoristki jagu saaks, eks ma seda mängi siis ise. Aga vot aldiga hakkavad kohe jamad peale. Ma muidugi tean, et plokkflöödid TULEKS kirjutada kõla järgi. Aga tean ka seda, et seitsmeaastane laps EI SAA aru, kui talle öelda, et a näppudega kõlab hoopis d. Ja et a mängimiseks tuleb kasutada e sõrmestust.
Lihtsam on panna, nagu tegingi, Finale programmis altplokkflöödile f-transport peale ja lapse jaoks probleem igaveseks lahendatud. Sellest saavad lapsed suurepäraselt aru, et eri suurusega pillid teevad erinevat häält.
Ja kui keegi tahab kunagi näiteks klarnetit või saksofoni õppima hakata, on tal juba see kogemus olemas, et kõik pillid ei kõla alati nagu kirjutatud. Tõepoolest, milleks "transponeerida sõrmedega", kui selle töö võib ära teha pill ise?
Vot nii. Võtke siis heaks või pange pahaks.
Muidu on kah niimoodi neljad-viied. Pigem neljad, sest ilm teeb siinkandis natuke koledusi, ühe päeva jooksul sajab nii vihma, lörtsi, lund kui ka vastikuid peeneid ja torkivaid jäänõelu. Ja täna saabus lennuk alles 12:30 paiku (tavaline saabumisaeg 10:20). www.vedur.is kah millegagi ei rõõmusta, paari päeva pärast lubab tugevaid põhjakaartetuuli ja siin minu kandis rohkem kui 6 kraadi külma. Siiani on Islandi ilmaennustused küll väga täpsed olnud, tea kas peaks kõige õhema kampsuni juba välja otsima?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar